Akzo Nobel zvýšil zisk vo 4. kvartáli na viac než dvojnásobok

17.02.2021 Celý región

Amsterdam 17. februára (TASR) - Holandský chemický koncern Akzo Nobel oznámil za 4. kvartál minulého roka viac než zdvojnásobenie čistého zisku a jadrový zisk zaznamenal rast o takmer tretinu. Výsledky firmy podporilo zotavenie dopytu, ktoré nasledovalo po uvoľnení karanténnych opatrení prijatých v skorších mesiacoch roka, informovala o tom agentúra Reuters.

Svetový výrobca farieb a náterov uviedol, že za 4. štvrťrok minulého roka dosiahol čistý zisk 167 miliónov eur, čo medziročne predstavuje rast o 106 %. Zisk na akciu dosiahol 0,87 eura v porovnaní so ziskom na úrovni 0,41 eura v rovnakom období predchádzajúceho roka.

Upravený zisk na akciu z pokračujúcich operácií predstavoval 1,08 eura, zatiaľ čo v poslednom kvartáli predchádzajúceho roka to bolo 0,74 eura.

Upravený prevádzkový zisk, ktorý patrí medzi najsledovanejšie ukazovatele, sa zvýšil o 32 % na 294 miliónov eur. Spoločnosť tak prekonala očakávania analytikov, ktorí očakávali, že jadrový zisk vzrastie iba na 262 miliónov z 223 miliónov eur v poslednom štvrťroku 2019.

Celkové tržby zaznamenali mierny pokles z 2,24 miliardy na 2,21 miliardy eur, výsledky však ovplyvnili nepriaznivé kurzové vplyvy. Po očistení o kurzové vplyvy zaznamenali tržby rast o 6 %.

Spoločnosť zároveň oznámila nový program spätného odkúpenia akcií v celkovej hodnote 1 miliarda eur. Ten plánuje Akzo Nobel dokončiť na budúci rok.
 

Vyberte región

mark